Derde kolk Prinses Beatrixsluis in 2020 klaar voor de binnenvaart

474

De binnenvaart kan vanaf 2020 gebruikmaken van de derde kolk in de Prinses Beatrixsluis. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ondertekende vandaag het Ontwerp-Tracébesluit en noemt de uitbreiding ‘een forse impuls voor de bereikbaarheid van Nederland over het water.’

‘Met de aanleg van de derde kolk bij Prinses Beatrixsluis lossen we een belangrijk knelpunt op in de vaarweg tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, de tweede vaarwegverbinding van Nederland’, meldt de minister. ‘De aanleg begint in 2016.’

Tot vier meter
De investering vergroot de capaciteit van het Nederlandse vaarwegennetwerk voor de binnenvaart. De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor Binnenvaart kan in 2020 gebruik maken van derde kolk Prinses Beatrixsluisbinnenvaartschippers. Daarnaast zorgt de extra sluiskolk ervoor dat schepen met een diepgang tot vier meter vlot, veilig en betrouwbaar de Beatrixsluis kunnen passeren.

Meer dan tweederde van de goederen die jaarlijks via de Rotterdamse haven ons land binnenkomen, worden door de binnenvaart vervoerd naar economische centra in en buiten Nederland. Daarmee ontlast de binnenvaart het wegverkeer en biedt het een betrouwbaar en goedkoop alternatief. Voorspelbare reis- en passagetijden van sluizen zijn daarbij van groot belang.

Prinses Beatrixsluis
De Prinses Beatrixsluis is met ruim 50.000 schepen per jaar een van de drukste binnenvaartsluizen van Nederland. De sluis uit 1938 is ook de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. Omdat steeds meer en grotere schepen het Lekkanaal (een korte verbinding tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal) gebruiken, wordt de sluis een knelpunt. Minister Schultz heeft daarom besloten de derde kolk aan te leggen. De nieuwe kolk wordt 270 meter lang en 25 meter breed. De huidige twee kolken zijn 225 meter lang en 18 meter breed. Na de aanleg van de derde kolk kunnen grote schepen met een diepgang van vier meter de sluis passeren. Voor de derde kolk is een budget van 216 miljoen uitgetrokken. (Bron: Ministerie I&M)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter