Tweede Julianasluis in Gouda beschikbaar voor binnenvaart

537

De scheepvaart kan met ingang van maandag 28 juli gebruikmaken van de tweede Julianasluis in Gouda. De nieuwe sluis is met veertien meter twee meter breder dan de oude. De sluis werd 20 juni al officieel geopend, maar moest nog worden getest.

De provincie Zuid-Holland verwacht dat de binnenvaartschepen steeds langer en breder worden. ‘Met een tweede sluis kunnen beroeps- en recreatievaart worden gescheiden. Dit biedt meer capaciteit, is veiliger en zorgt voor meer bedrijfszekerheid. De vaart kan gewoon doorgaan als Binnenvaart kan gebruikmaken van Tweede Julianasluis in Goudabijvoorbeeld een sluis in storing is of in onderhoud.’ De bestaande Julianasluis is twaalf meter breed.

Loswal moet nog

Door de komst van de tweede sluis was een nieuwe inrichting van het sluiseiland nodig. De speeltuin werd opgeknapt en er is een zonneweide. Volgens de provincie kunnen mensen ‘bootjes kijken bij het sluiscomplex en zijn er nieuwe wegen, fiets- en wandelpaden aangelegd’. Het grootste deel van het sluiseiland is daarmee klaar. Het opknappen van de loswal is naar verwachting rond de jaarwisseling klaar.

Bediening sluizen

Vanuit een monumentaal bedieningsgebouw naast de sluizen bedient een sluismeester de Julianasluizen. Om dit ook in de toekomst mogelijk te houden, is het monumentale bedieningsgebouw opgeknapt en ondergronds uitgebreid. De uitbreiding biedt ruimte aan het computersysteem voor de bediening van de beide sluizen, een kantine en een warmte-koude opslag. Hiermee kan het bedieningsgebouw ’s zomers gekoeld en ’s winters verwarmd worden. (Bron: Provincie Zuid-Holland)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief