Binnenvaart groeit volgend jaar 1,8%, Hamburg is bedreiging

864

ZOETERMEER – De binnenvaart groeit volgend jaar met 1,8 procent. Dit jaar groeit het volume in de binnenvaart naar verwachting met 1,1 procent, dat is een groei van 3,2 miljoen ton.

‘Volledige markttransparantie niet wenselijk voor de binnenvaart’De Transportindex die wordt bijgehouden door Panteia en partners gaf in 2014 een groot aantal reizen weer, meer dan in 2013 met correctie van effecten van waterstanden. ‘Droge lading tarieven, lage brandstofprijzen en verhoogde activiteit geven de markt wat meer ruimte. Nu de economische groei in Duitsland tegenvalt, komt de lage olieprijs als geroepen voor de tankvaart. De lage olieprijs zorgt voor meer werk in de tankvaart door het aanvullen of schuiven van voorraden.’

Uitwijken

Congestie van terminals was het afgelopen jaar een probleem voor de containervaart. Dit probleem is niet in een keer op te lossen, maar is in december minder urgent. Met het uitbreiden van de tweede Maasvlakte in Rotterdam verwacht Panteia 2,5% groei in containers en eindproducten voor de binnenvaart in 2015. Een bedreiging hiervoor is uitwijkende ladingstromen naar de haven van Hamburg. In Duitsland wordt al tijden een teruggang verwacht van de traditionele energie producten. Duitsland heeft de ambitie om meer biobrandstoffen en andere groene energie te gebruiken. In 2015 verwacht Panteia dat de groei van volume licht afvlakt in de traditionele energieproducten. De totale groei voor de binnenvaart bedraagt 1,8%, dat is 5 miljoen ton meer ten opzichte van 2014. (Bron: Panteia)

Lees ook:
Spoorvervoer groeit in 2015 fors, maar staat onder druk
Groei transport blijft lange weg, versnelling blijft onmogelijk

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief