Binnenschippers in problemen door renteswaps

645

ROTTERDAM – Twintig binnenschippers hebben zich bij Binnenvaart Logistiek Nederland (BLN) aangemeld vanwege eventuele problemen met renteswaps.

Koninklijke Schuttevaer wil snel vergaand samenwerken in BLNWoensdag 3 juni vond in de Tweede Kamer een debat plaats met minister Dijsselbloem over de problemen die een aantal MKB ondernemers ondervindt met hun renteswaps.
Kern van het probleem is dat uit rechtszaken is gebleken dat deze MKB ondernemers in voorkomende gevallen niet voldoende door hun banken zijn voorgelicht over de risico’s van deze producten.

Uit het debat kwamen de volgende uitkomsten:
ZZP’ers en MKB’ers  moeten binnenkort een beroep kunnen doen op het KIFID. Dat is de financiële geschillencommissie waarop tot nu toe alleen particuliere consumenten een beroep kunnen doen. Door het KIFID in te schakelen, hoopt de Kamer dat MKB-ers en banken de gang naar de rechter kunnen vermijden. KIFID gaat op korte termijn om de tafel met banken en MKB organisaties om mandaat te krijgen. BLN is via MKB Nederland aangehaakt,  houdt contact met individuele Kamerleden en met de stichting Renteswap.

De minister dringt bij de banken aan op een tussenrapportage over hun aanpak van de derivatenproblemen. Hierbij eist hij maximale openheid. De eindrapportage wordt begin 2015 verwacht.

Ondernemers waarvan de swap al is afgelopen of ondernemers die hem al hebben afgekocht en/of denken schade te hebben geleden moeten alsnog een klacht kunnen indienen. (Bron: BLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief