Binnenschippers in Antwerpse haven actief in drugssmokkel

1621

BRUSSEL – De Belgische douane onderschepte in 2014 in de Antwerpse haven in totaal 8.125 kilo cocaïne en 4.549 kg marihuana. Een nieuw fenomeen was volgens de Belgische federale politie (FGP) een groep binnenschippers die in opdracht van één of meerdere criminele organisaties grote hoeveelheden cocaïne gingen halen op de zeeschepen die lagen aangemeerd in de haven.  

Binnenschippers in Antwerpse haven actief in drugssmokkelHet binnenschip legde zich naast het zeeschip en via een ladder kroop één van de bemanningsleden aan boord van het zeeschip (meestal betrof dit fruitboten die van Zuid- of Midden-Amerika kwamen) om aldaar een partij op te pikken die vermoedelijk verstopt lag op het dek van het schip of in bewaring zat bij een bemanningslid.

Centraal-Amerika

De FGP onderzocht onder meer een cocaïnetrafiek vanuit Centraal-Amerika. ‘De organisatie werd er van verdacht verschillende containers te hebben getransporteerd waarvan de bodemconstructie was aangepast en opgevuld met blokken cocaïne. Hun illegale opbrengsten werden vervolgens geïnvesteerd in dure voertuigen en vastgoed. Bij huiszoekingen in België, Nederland en Spanje werden in totaal negen vuurwapens, twaalf personenwagens, 25 waardevolle kunstvoorwerpen, bijna € 470.000 cash geld, luxehorloges, diamanten, een jacht en motorboot en een geldtelmachine in beslag genomen. Bij één van de Belgische huiszoekingen kon eveneens een dergelijke geëquipeerde container aangetroffen worden, met daarin 315 kg cocaïne verstopt. In België, Nederland en Spanje werden in totaal elf personen werden aangehouden.

Drugstransporten

Eind januari 2014 werd een onderzoek gestart naar een groep personen die aan andere organisaties hulp boden bij het in ontvangst nemen van partijen cocaïne uit de Antwerpse haven. Centrale figuur in dit onderzoek is een 29-jarige man uit het Antwerpse. Deze persoon werd er enerzijds van verdacht in contact te hebben gestaan met verschillende personen uit het Belgische en Nederlandse drugsmilieu – die bij hem hulp zochten om de cocaïne makkelijk uit de haven te halen – en anderzijds de eigenlijke uitvoering/uithaling te hebben georganiseerd. Twee drugstransporten konden samen met de Opsporingsdienst van de Douane Antwerpen in beslag worden genomen (10 kilo en 467 kilo cocaïne). In totaal werden zestien verdachten gearresteerd. (Bron: FGP)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief