Binnen twee jaar in Rotterdam separate afgifte plastic afval

694

Rotterdam wil dat de scheepvaart binnen twee jaar plastic afval apart afgeeft. Daarvoor ondertekende president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Hans Smits dinsdag het Kunststofakkoord. Ook wil het Havenbedrijf in die periode een pilotfabriek vestigen waar de plastic kan worden verwerkt tot olie.  

Haven van Rotterdam is Port of the Year 2013Binnen dit akkoord streeft het Havenbedrijf Rotterdam naar een zichtbare reductie in 2020 van plastic zwerfvuil in zee en binnenwateren en naar het in Rotterdam accommoderen van bedrijvigheid voor de verwerking van plastic.

Duurzame markt
Het Kunststofakkoord is een onderdeel van het Ketenakkoord. Dit is een gezamenlijke ambitie van zestig producenten en kennisinstellingen om binnen twee jaar beslissende stappen te zetten voor het creëren van een duurzame markt van zowel de integrale productieketen van grondstoffen naar kunststofproducten, het gebruik van deze producten door bedrijven en consumenten; en het hergebruik van materialen en producten na afdanking.

Het Kunststofakkoord past in het streven van het Havenbedrijf om de duurzaamste haven in zijn soort te worden. Het Havenbedrijf zet zich al jaren in om het inleveren van scheepsafval te verbeteren. De afgelopen jaren is het aantal zeeschepen dat hun vaste afval (o.a. plastic) inlevert, gestegen van 25% in 2004 naar op dit moment ruim 80%.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter