Bijna tachtig procent 36 miljoen stuks namaak komt uit Azië

452

Bijna tachtig procent van 36 miljoen stuks namaakgoederen die de Europese douanediensten vorig jaar hebben onderschept komt uit Azië. Tweederde van alle tegengehouden goederen komt uit China en dertien procent uit Hongkong. Andere landen domineren in specifieke producten, zoals Turkije voor parfum en cosmetica en Egypte voor levensmiddelen.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenUit het jaarrapport van de Europese Commissie blijkt dat de douanediensten in de Unie in 2013 bijna 36 miljoen stuks hebben tegengehouden waarvan werd vermoed dat ze inbreuk maakten op intellectuele-eigendomsrechten (IER). Hoewel dit aantal lager is dan de voorgaande jaren, vertegenwoordigden de onderschepte goederen toch nog altijd een waarde van 760 miljoen euro.

Kleding en medicijnen

Met twaalf procent zijn kledingstukken en met tien procent medicijnen de belangrijkste categorieën van goederen die worden tegengehouden. In 2013 ging het in zo’n 70 % van de douane-interventies om post- en koerierszendingen en in 19 % van de tegengehouden postzendingen betrof het medicijnen. Zo’n 90 % van alle tegengehouden goederen is vernietigd of er werd een rechtszaak aangespannen om de inbreuk vast te stellen.

Innovatie

Volgens Europees commissaris Algirdas Šemeta voor belastingen, douane-unie, audit en fraudebestrijding tonen de cijfers tonen aan dat namaak alle producten treft. ‘Het is door innovatie en creativiteit dat Europa meerwaarde schept. De bescherming van intellectuele-eigendomsrechten is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid van de Europese consument, maar ondersteunt ook de groei en de werkgelegenheid in de EU.’ (Bron: Europese Commissie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief