Bijna driekwart chauffeurs houdt zich niet aan de arbeidstijden

681

Bijna driekwart van de vrachtwagenchauffeurs die deze week in de regio Rotterdam werden gecontroleerd hielden zich niet aan de arbeidstijdenwet. De politie schreef daarvoor 72.900 euro aan boetes uit.

In totaal controleerde de politie 103 voertuigen. De nadruk lag op naleving van de arbeidstijdenwetgeving. Deze bleek achteraf 74 keer te zijn overtreden. Vijftien chauffeurs mochetn niet meer verder rijden.

Tachograaffraude
Vijf bestuurders reden met een magneet op de sensor van de tachograaf, om rust te laten registreren terwijl in werkelijkheid werd gereden. Ook reden zes bestuurders op een bestuurderskaart die niet op hun naam was gesteld. De politie nam de misbruikte bestuurderskaarten in beslag en stuurde ze terug naar de afgevende instanties. Drie chauffeurs gaven niet direct inzage in alle tachograafschijven. Zij hielden de schijven verborgen, waardoor de werkelijke rust- en rijtijden niet konden worden vastgesteld. Deze chauffeurs kregen een boete.

Overige overtredingen
Naast de overtredingen van de arbeidstijdenwet, controleerden de politiemedewerkers een chauffeur die lading vervoerde zonder de juiste vervoersvergunning. Zijn transport werd stilgelegd. Een andere bestuurder reed met een voertuig dat bijna 10.000 kilo te zwaar beladen was. (Bron: Politie)

Volg TotaalTrans op Twitter