Bij incident vervoer gevaarlijke stoffen wachten op groen licht ILT

474

Vanaf 1 januari 2014 moeten bedrijven na melding van een incident met het vervoer van gevaarlijke stoffen wachten met verdere handelingen tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toestemming geeft door te gaan of tot er een ILT-inspecteur ter plekke is. Ze mogen alleen doorgaan als het noodzakelijk is het gevaar in te dammen of verdere schade te voorkomen.

Bij incident vervoer gevaarlijke stoffen wachten op groen licht ILT Het ILT is sinds 1 oktober dag en nacht per telefoon bereikbaar. Melders krijgen meteen iemand aan de lijn en hoeven niet eerst een keuzemenu te doorlopen. En ILT belooft volgens de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) na een melding ‘onverwijld’ uitsluitsel te geven.

Scherper toezicht
In 2014 gaat het ILT scherper toezien op het melden van incidenten. Bedrijven doen dat vaak niet, omdat ze bang zijn voor boetes. Het ILT zegt echter geen boetes uit te delen, tenzij een bedrijf nalatig is geweest. ‘Incidenten leveren gevaar en hinder voor de omgeving op. Logisch dat de ILT op de hoogte wil zijn. Het doel is ook om van alle incidenten te leren, wat de VNCI trouwens onderschrijft’, zegt Henk Bril van Sabic en voorzitter van de werkgroep Logistieke Veiligheid. (Bron: VNCI)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter