Bezoek koningspaar aan terminal ERS in Polen ‘kroon op werk’

594

Als onderdeel van het staatsbezoek aan Polen brengt het Koninklijk paar woensdag 25 juni een bezoek aan de treinterminal in Poznan. Daar wordt het tweejarig bestaan van de intermodale spoorgoederenverbinding tussen Nederland naar Polen gevierd.

Voor de spoorgoederensector vormt het hoge bezoek aan spoorwegonderneming ERS Railways de kroon op een groots werk. Jarenlang spanden Poolse en Nederlandse autoriteiten en vervoerders zich in, om een concurrerende spoorverbinding tussen de Nederlandse havens en Polen tot stand te brengen.

Shuttleconcept

Precies twee jaar geleden introduceerde ERS Railways het shuttleconcept voor het goederenvervoer en ging de Europese lijndienst Bezoek koningspaar aan terminal ERS in Polen ‘kroon op werk’van start. Inmiddels is duidelijk dat het een commercieel succes is. De frequentie is inmiddels verhoogd van drie naar zes retourritten per week. Dankzij de shuttledienst is de doorlooptijd van goederenvervoer per trein tussen Rotterdam en Poznan teruggebracht van 36 naar 22 uur. Daarmee is het een aantrekkelijk alternatief voor vervoer over de weg geworden. Tegelijk is de verbinding van Rotterdam met het Poolse achterland aanmerkelijk versterkt.

Mooi resultaat

De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie en havens wordt volgens Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van internationale spoorverbindingen. ‘Daarom spanden de Poolse en Nederlandse ministeries en beheerders van het spoor (respectievelijk het Poolse PLK en het Nederlandse ProRail) zich samen met hun Duitse collega’s in voor de totstandkoming van drie Europese spoorcorridors van en naar Nederland. Een van de drie corridors is de zogenaamde NorthSea Baltic Corridor, die Rotterdam en Poznan met elkaar verbindt.’

Lijndienst Lodz

Nu deze inspanningen hun vruchten af beginnen te werpen vormt het initiatief van ERS
Railways een tastbaar bewijs dat Europese samenwerking tot aantrekkelijke resultaten kan leiden. Het vervoeren van goederen per spoor is bovendien zeer milieuvriendelijk.

In navolging van het succes, startte ERS eerder deze maand ook met een lijndienst naar het centraal in Polen gelegen Lodz. (Bron: KNV)

Bekijk alle foto’s in het oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief