Bestuurder kan alcoholslot straks niet meer afkoppelen

417

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de software van het alcoholslot aanpassen. De NOS meldde vandaag dat een bestuurder het alcoholslot makkelijk kan omzeilen. De update van de software moet dit voorkomen.

Uit de reportage van de NOS bleek dat bestuurders die vanwege alcoholgebruik in het verkeer meedoen aan het alcoholslotprogramma ASP, het alcoholslot tijdens het rijden kunnen afkoppelen. Dan hoeft er, na het blazen aan het begin, tijdens het rijden niet meer alcoholslotgeblazen te worden. Met de nieuwe software krijgt het CBR ene seintje dat het slot is ontkoppeld.

Vrachtwagens
In oktober van vorig jaar besliste de Raad van State dat vrachtwagenchauffeurs die in eigen tijd worden gepakt voor het rijden met alcohol, ook door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een alcoholslotprogramma opgelegd kunnen krijgen. Dit programma duurt twee jaar en het rijbewijs C voor vrachtwagens is dan niet geldig. Het CBR had de rijbewijzen van drie vrachtwagenchauffeurs voor ten minste vierentwintig maanden ongeldig verklaard en hun een alcoholslotprogramma opgelegd nadat de politie had geconstateerd dat ze onder invloed van alcohol hadden gereden. Het gaat in deze zaken om chauffeurs die voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun vrachtwagenrijbewijs.

Oplossing
Minister Schultz meldde onlangs dat vrachtwagenchauffeurs die in werk- of privétijd worden betrapt met teveel alcohol op, toch gewoon hun baan kunnen behouden. Daarvoor wil ze het alcoholslot in de vrachtwagen combineren met een startonderbreker. Het installeren van een alcoholslot stuitte bij werkgevers op bezwaren. In die tijd is de vrachtwagen namelijk niet beschikbaar voor transporten. Daarom keek Schultz met het CBR, de RDW en de transportsector (TLN, EVO en KNV) naar alternatieven. (Bron: NOS)