Berge Stahl voor de laatste keer in de Rotterdamse haven

1073

ROTTERDAM Het ertsschip Berge Stahl morgen heeft zondag 11 december voor de laatste keer de haven van Rotterdam aangedaan. Het was de 249ste keer. In 25 jaar tijd vervoerde het officieuze ‘vlaggenschip van de Rotterdamse haven’ bijna 90 miljoen ton ijzererts naar Rotterdam.
 

Nederland, Rotterdam, 2009 Erts, massagoedoverslag bij de EECV. De Berge Stahl Foto; Freek van Arkel/Havenbedrijf Rotterdam

Met een draagvermogen van 365.000 ton; een lengte van 343 meter en een breedte van 63,5 meter was het schip lange tijd het grootste droge bulkschip van de wereld. Het werd op 5 december 1986 in de vaart genomen voor het vervoer van ijzererts tussen Ponta da Madeira (Noord-Brazilië) en Rotterdam. Jaarlijks ging het schip negen tot tien keer op en neer.
In mei 2011 werd de Vale Brasil in de vaart genomen. Met een capaciteit van 400.000 ton nog een maatje groter dan de Berge Stahl. Ook rederij Berge Bulk uit Singapore heeft inmiddels grotere ertsschepen varen zoals de Berge Neblina, die in november 2013 in Rotterdam arriveerde.
De Berge Stahl verstrekt volgens planning op 16 januari voorgoed uit de Rotterdamse haven. Thyssenkrupp heeft het contract van het dertig jaar oude schip niet verlengd.