‘Beperk gevolgen sancties Rusland in alle sectoren’

809

Niet alleen in de agrarische sector, maar ook in alle andere sectoren zouden de gevolgen van de Russische sancties beperkt moeten worden. Die oproep doen verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex. Zij willen hierover in gesprek met het kabinet en de Tweede Kamer.

Volgens EVO en Fenedex vragen bederfelijke goederen om onmiddellijke actie, maar krijgen veel andere sectoren op de middellange en lange termijn te maken met negatieve effecten van de sancties. Daarom pleiten zij voor een pakket maatregelen dat de schade van ondernemers uit alle sectoren zoveel mogelijk voorkomt of compenseert.

Wegtransport roept op om schade boycot Rusland te meldenBuiten de agrarische sector worden volgens EVO en Fenededx ook bedrijven in de voedselverwerkende of olie- en gasindustrie geraakt door de sancties. Maar ook bedrijven die zogeheten ‘dual-use’ goederen in- en uitvoeren. Dit zijn goederen die zowel militair als civiel gebruik kunnen worden. Bijvoorbeeld glas, rubberen afdekringen en opslagtanks.

Gevolgen

De gevolgen van deze sancties kunnen volgens EVO en Fenedex oplopen tot drie miljard euro – 0,5% van het Bruto Nationaal Product (BNP). ‘De omvang van de getroffen sectoren en de mogelijke schade voor de Nederlandse economie is te groot om alleen de agrarische sector te hulp te schieten’, zo stellen ze.

Schade melden

EVO en Fenedex roepen ondernemers die schade lijden op om zich te melden. Zij kunnen die doen op www.handelmetrusland.nl of direct in het formulier rechts op deze pagina. ‘Meldingen geven ons een beter beeld van de problematiek van de getroffen bedrijven, waardoor het kabinet en de Kamer een passend pakket aan maatregelen kunnen vaststellen’, aldus de organisaties. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief