Benelux begint grote praktijkproef met LZV

381

ZOETERMEER – De Benelux unie werkt aan een Verordening die een grote praktijkproef met de LZV of Ecocombi tussen Nederland en België mogelijk maakt. Een succesvolle praktijkproef moet resulteren in het toestaan van grensoverschrijdend vervoer met Ecocombi’s  binnen de EU.

LZV voor PliegerTransport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met het initiatief en hoopt dat de proef zo snel mogelijk van start kan gaan. ‘Hiermee laat de Benelux zien dat het serieus is in haar ambitie om te fungeren als logistieke proeftuin voor Europa. Wij zullen met de Benelux unie samenwerken om de Verordening zo snel mogelijk rond te krijgen. Zoals het er nu uitziet willen, naast Vlaanderen, ook Wallonië en Brussel aan de proef meedoen. Dit stelt vervoerders in staat wegtransport beter, zuiniger en efficiënter te organiseren.’

Jarenlange lobby

TLN lobbyt al vele jaren om grensoverschrijdend vervoer met grotere voertuigen toe te staan, omdat ze wegtransport milieuvriendelijker en efficiënter maken. EU-regelgeving staat de LZV toe binnen landsgrenzen, maar  is (nog) niet duidelijk over grensoverschrijdende inzet. Veel landen staan het daarom niet toe.

Proef Vlaanderen

Voor de vorige week gestarte proef in Vlaanderen zijn alle Nederlandse aanvragen  afgewezen, ook omdat Vlaanderen in het kader van de proef geen grensoverschrijdend verkeer wil toestaan. TLN is daarom blij met het streven van de Benelux unie om middels een aparte Verordening een nieuwe grote proef tussen België en Nederland op te zetten. De Benelux wetgeving biedt deze mogelijkheid waarmee kan worden afgeweken van de EU-regelgeving. Recent is dat ook gebeurd met een aparte regeling voor het vervoer van 45’ containers. (Bron: TLN)

Meer over de LZV:
Eerste Vlaamse LZV’s op weg
Vakbond eist bij invoering LZV meer aandacht voor chauffeur
LZV-certificaat blijft onbeperkt geldig
Tarief LZV-ontheffing veertig procent omlaag

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief