Belgische vakbond: ‘NMBS moet goederenvervoer behouden’

829

De Belgische vakbond ACV-Transcom wil dat het goederenvervoer bij NMBS behouden blijft. Afgelopend weekeinde pleitte voorzitter Bruno Tobback  van de Vlaamse sociaaldemocratische partij SP.A voor afschaffing van de goederenactiviteiten door NMBS.

Belgische vakbond: ‘NMBS moet goederenvervoer behouden’De voorzitter van de SP.A vindt dat de eerste en exclusieve taak van Jo Cornu als nieuwe CEO van NMBS het vervoeren van reizigers is, waardoor geen plaats meer blijft voor ‘nevenactiviteiten’. In zijn pleidooi stelde hij dat het vervoeren van mensen een kerntaak van de overheid is omwille van het mobiliteitseffect, de jobcreatie en omwille van het feit dat je de economie ermee stimuleert.

Lange files
ACV-Transcom vindt dat ook het goederenvervoer behouden moet blijven. ‘De liberalisering van de goederenactiviteiten heeft tot op heden al vele tonnages van de trein op de vrachtwagen geplaatst. Hierdoor leidt het door Tobback aangevoerde mobiliteitseffect, een kerntaak van de overheid, duidelijk tot het omgekeerde effect . Files worden immers ondraaglijk lang en de Belgen werden zelfs tot recordhouder van de immobiliteit op de weg gekroond.

Strategisch belangrijk
De uitspraak houdt volgens de vakbond ook geen rekening met de activiteiten in de goederenstations. ‘Het goederenvervoer is strategisch belangrijk voor onze havens en moet behouden blijven omwille van de economie en de tewerkstelling. De drie argumenten die Tobback gebruikte om het goederenvervoer af te stoten (mobiliteitseffect, jobcreatie en economische stimulans), kunnen wij dus even goed gebruiken om het te behouden.’

ACV-Transcom zegt het personeel van de spoorgoederenactiviteit te blijven verdedigen. ‘Wij vinden het niet kunnen dat zij dreigen uitgerangeerd te worden als nevenactiviteit.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter