Belgische douane onderschept 89,5 miljoen namaaksigaretten

670

BRUSSEL – De Belgische douane heeft onlangs containers met 89,5 miljoen namaaksigaretten uit China onderschept. Op de invoerdocumenten stonden de goederen aangegeven als MDF-panelen. De sigaretten werden in aanwezigheid van minister Johan Van Overtveldt van Financiën vernietigd.

Belgische douane onderschept 89,5 miljoen namaaksigarettenBelgië blijkt een transitland voor de smokkel van illegale sigaretten vooral door het goede wegennet en zijn centrale ligging. De sigaretten zijn grotendeels bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en in mindere mate Duitsland. Vaak worden de sigaretten eerst opgeslagen in magazijnen voor ze naar hun land van bestemming worden getransporteerd. In bepaalde gevallen worden de sigaretten zelfs opnieuw verpakt.

Meer smokkel

De hoeveelheid namaaksigaretten bewijst dat de smokkel toeneemt. In 2014 namen de opsporingsdiensten van de douane  192 miljoen  stuks sigaretten in beslag, waarvan 78,22% namaak, 21,5%  ‘cheap whites’ en 0,27% sigaretten zonder fiscale bandjes. In 2013 was het aandeel namaak 75%.

Ook het fenomeen van de ‘cheap whites’ of ‘illicit whites’ blijft bestaan. Deze  sigaretten zijn  legaal geproduceerd door een producent om ze nadien illegaal te gaan verkopen in een ander land, waar deze merken niet legaal verdeeld worden. Het  gaat hier vooral om relatief onbekende merken zoals Jin Ling, Raquel, Gold Classic, Richman. (Bron: Presscenter/Foto: Wikimedia)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief