Belgisch Limburg brengt 13.000 containers van weg naar water

758

OPGLABBEEK – Vijf grote bedrijven in Belgisch Limburg gaan 13.000 containers niet meer over de weg vervoeren, maar per binnenvaart. Aanjager is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg.

Belgisch Limburg brengt 13.000 containers van weg naar water‘Samen met de Limburgse bedrijven zetten wij sterk in op de omschakeling van goederenvervoer over de weg naar de binnenvaart’, zegt POM-voorzitter Marc Vandeput. ‘Door de modale verschuiving van deze 13.000 containers worden er jaarlijks minimaal 6.550 vrachtwagenritten van of naar Antwerpen vermeden. Dit komt overeen met 120 kilometer file op de as Antwerpen-Limburg en een reductie van de CO2-uitstoot met 1.600 ton. De besparingen bij de bedrijven in kwestie bedragen meerdere honderdduizenden euro’s.’

Scania

Scania Parts Logistics is inmiddels al begonnen met het vervoer van zijn containers via de binnenvaart. De andere vier bedrijven volgen snel. Manager Hans Thijs van Scania Parts Logistics liet het potentieel voor een modal shift onderzoeken door een externe expert. ‘En de resultaten die daaruit naar voren kwamen op het gebied van kostprijsreductie en milieu-impact, zijn meer dan aantrekkelijk genoeg om de waterweg ook effectief te gaan gebruiken. Voorlopig doen we dat met de containers die richting Brazilië gaan, onze belangrijkste overzeese bestemming. Met dit project willen we te weten komen of een structurele shift voor bepaalde goederenstromen haalbaar is of wat de juiste mix kan zijn tussen wegvervoer en binnenvaart. Indien we al onze overzeese transporten op het binnenschip zouden zetten, zouden de besparingen zeker interessant kunnen zijn. Per container zouden we tussen 40 en 50 procent minder CO2 uitstoten.”

De andere bedrijven die betrokken zijn bij de modal shift naar water zijn H. Essers in Genk, Bose in Tongeren, Konings in Zonhoven en Punch Powertrain in Sint-Truiden. (Bron: POM Limburg)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief