Belgisch huishoudelijk afval verhuist naar de binnenvaart

654

IOK Afvalbeheer uit het Belgische Geel is begonnen met een Watertruck proefproject voor het vervoer van huishoudelijk afval over de binnenwateren. Naar schatting worden hiermee duizenden vrachtwagens van de weg gehaald.

Belgisch huishoudelijk afval verhuist naar de binnenvaartDe Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) wil in de toekomst meer afval uit de regio over het water gaan transporteren. Het proefproject van vier weken moet het scenario in de praktijk toetsen en is bedoeld om te kijken of er geen technische elementen zijn die over het hoofd worden gezien.

Watertruck
Watertruck wil vrachtvervoer over kleine binnenwateren verder ontwikkelen en optimaliseren door de introductie van een nieuw navigatieconcept bestaande uit een duwboot en aangepaste duwbakken. Zo wordt een efficiënt en flexibel model van vervoer op de weg toegepast op de binnenvaart. De twee voornaamste kenmerken en voordelen ten opzichte van de traditionele binnenvaart met gemotoriseerde binnenschepen zijn:
– geen accommodaties meer aan boord van de innovatieve kleine duwboot,
– en de ontkoppeling van laden/lossen van de navigatie.

Het Watertruck-concept wil afrekenen met de grootste bedreigingen van de huidige traditionele binnenvaart:
– de snelle verdwijning van kleine binnenschepen aan de aanbodzijde in de vervoermarkt,
– en het gebrek aan arbeidskrachten voor binnenvaart op kleine waterwegen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter