België houdt piratenleider ‘Grote mond’ aan op Zaventem (+ video)

928

België heeft op het Brusselse vliegveld Zaventem de Somalische piratenleider Mohamed Abdi Hassan, ook wel bekend als ‘Grote Mond’, opgepakt. De piraat is vooral bekend van de kaping van de steenstorter Pompeï in 2009.

België houdt piratenleider ‘Grote mond’ aan op ZaveltemIn 2009 leidde Mohamed Abdi Hassan de kaping van de steenstorter Pompeï. De kaping en gijzeling van de bemanning duurde zeventig dagen. De piraten zouden uiteindelijk twee miljoen dollar losgeld hebben gekregen.

Voor de kaping zitten in België al twee piraten voor tien jaar in de cel. ‘Grote mond’ zit nu in een gevangenis in Brugge en loopt kans op een gevangenisstraf van vijftien jaar voor kaping en dertig jaar voor gijzeling.

Schatrijk
Afweyne en zijn zoon Abdikadir worden in rapporten van de Verenigde Naties (VN) omschreven als de beruchtste en machtigste piraten langs de ¬kusten van Somalië. Met zijn piratenbende Somali Marines zou Afweyne sinds 2005 miljoenen dollars hebben verdiend aan het kapen van schepen voor losgeld. Volgens de VN is hij schatrijk.

Stoppen
De arrestatie van ‘Grote mond’ komt na de bekendmaking van de piratenleider dat hij uit de piraterij stapt. Hij zou met pensioen willen, de politiek in willen en met een groep van voormalige piraten proberen de huidige piraten over te halen te stoppen met het kapen van schepen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter