België geeft vergunning af voor private beveiligers piraterij

913

BRUSSEL – De ministerraad van België heeft onlangs op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat de maritieme veiligheidsonderneming I.B.S Internationale Bodyguard & Sicherheitsagentur e.K een vergunning toekent om gedurende twee jaar activiteiten van toezicht, bescherming en beveiliging aan boord van Belgische schepen uit te voeren, om ze te beschermen tegen piraterij.

België geeft vergunning af voor private beveiligers piraterijNederland is nu nog het enige land binnen Europa dat geen private beveiligers toestaat. De PvdA maakte deze week in een debat bekend tegen private beveiliging op Nederlandse koopvaardijschepen te blijven. In april vorig jaar zorgde de PvdA al dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer meer was voor het plan van het kabinet. VVD en PVV waren wel voor. Volgens de PvdA was het aan boord zetten van particuliere beveiligers niet nodig omdat vorig jaar geen schip voor de kust van Somalië werd gekaapt.

Snelle beslissing

Het kabinet is langer bezig om in sommige gevallen het meesturen van beveiligers op koopvaardijschepen toe te staan. Het ministerie van Defensie zag wel ruimte voor een optimalere inzet van zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) voor de bescherming van de Nederlandse koopvaardij.

In januari 2014 pleitten de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en Nautilus International nog voor een snelle beslissing over het toestaan van private beveiliging aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Beide organisatie vonden dat het wetsvoorstel voor de zomer 2014 aangeboden moest worden. ‘Opnieuw een half jaar vertraging betekent dat particuliere beveiliging voor de Nederlandse schepen niet eerder dan eind 2015 geregeld is. Wij blijven dan ook de noodzaak benadrukken van een tijdelijke regeling naar Belgisch, Duits en Brits voorbeeld. Hierdoor kunnen Nederlandse reders de schepen onder Nederlandse vlag ook beschermen met private beveiligers. Verzekeraars en verladers eisen gewapende beveiligers en de inzet van militaire teams (VPD’s) is niet altijd mogelijk.’

Geen vergunning

De ministerraad van België keurde ook een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de onderneming Seaguard Security LLC geen vergunning toekent om dezelfde activiteiten uit te voeren, omdat de gegevens om de wettelijke voorwaarden na te gaan ontbreken.

Meer over private beveiliging tegen piraterij:
‘Inzet private beveiligers tegen piraterij urgenter dan ooit’
Reders vragen om Europese regels private bewaking piraterij
Minister blijft vasthouden aan private beveiligers zeeschepen

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief