België gaat crisis in binnenvaart alsnog aanmelden bij Europa

1058

De Belgische regering gaat de crisis in de binnenvaart toch nog aanmelden bij Europa. Dat meldt de woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet op vragen van Dagblad Transport. Andere landen zijn dit volgens België niet van plan.

België gaat crisis in binnenvaart alsnog aanmeldenNa de acties in de binnenvaart van Belgische schippers, beloofde Wathelet in april dat hij de procedure ‘structurele marktverstoring’ voor de binnenvaart opstart bij de Europese Commissie. Eind juli had echter nog geen enkele lidstaat de Europese Commissie gevraagd de crisis in de binnenvaart uit te roepen.

Niet officieel, wel gemeld
Volgens de woordvoerder heeft de staatssecretaris de crisis nog niet officieel aangemeld aan Europa, maar heeft hij al wel gemeld aan eurocommissaris Siim Kallas dat het zal gebeuren. ‘De Europese commissie zou eerst nog bilaterale contacten organiseren en wellicht eind september nog een volgende vergadering houden over deze crisisaanmelding. Het lijkt er wel op dat andere binnenvaartlanden de crisis niet zullen aanmelden. Maar misschien veranderen hun standpunten nog.’

Kamervragen
Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA) heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gevraagd hoe het staat met de Belgische aanmelding van de crisis in de binnenvaart. De Vries heeft het vermoeden dat België geen daadwerkelijke poging doet om de binnenvaart als crisissector aan te melden bij de Europese Commissie.

Onder kostprijs
Wathelet beloofde de schippers eveneens met een wet tegen varen onder kostprijs te komen. Daar wordt volgens de woordvoerder van de staatssecretaris nog aan gewerkt. ‘De ministerraad heeft het Belgische koninklijk besluit dat varen onder kostprijs verbiedt in juli een eerste keer goedgekeurd. ‘De tweede lezing van dit koninklijk besluit wordt in september of oktober voorgelegd aan de ministerraad na de adviezen van de drie gewesten.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter