België begint met bouw grootste on-shore windmolenpark

700

ANTWERPEN – Op de Linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen is vandaag het startschot gegeven voor de bouw van het grootste on-shore windmolenpark van België. In een eerste fase worden vijftien windturbines geplaatst, voldoende om 35.000 Vlaamse gezinnen van groene stroom te voorzien. Op termijn is er de ambitie om veertig tot vijftig turbines te realiseren.

België begint met bouw grootste on-shore windmolenparkVlaams minister van Energie Annemie Turtelboom, de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel blazen vandaag symbolisch deze duurzame investering op gang en geven daarmee de juiste windrichting aan voor de toekomst van het omvangrijke windmolenpark op de windrijke Linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen. Eind oktober worden de eerste vijftien turbines opgeleverd.

Zeventig miljoen

Aan de bouw van de eerste vijftien turbines hangt een prijskaartje van zeventig miljoen euro. ‘Met dit project zetten we opnieuw een belangrijke stap richting de door Europa opgelegde doelstelling om tegen 2020 13 procent van de energieconsumptie in dit land uit hernieuwbare bronnen te halen’, aldus Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom.

Siemens Windpower uit Denemarken levert de turbines. Het gaat om state-of-the-art turbines van 3 Megawatt op een ashoogte van 115 meter en met een rotor-diameter van 113 meter. ‘Een van de uitdagingen van dit project is de installatie van turbines op sites met een beperkte ruimte wegens de hoge densiteit van de industriële havenactiviteiten’, zegt Jan Kjaersgaard, CEO voor de Onshore-actviteiten van Siemens Wind Power. ‘Onze D3-windturbines voldoen aan al deze eisen dankzij hun compacte ontwerp en lage gewicht.’

Verwarmde rotors

De turbines worden bovendien uitgerust met het rotorverwarmingssysteem van Siemens om ijsvorming en gevaar van vallend ijs in koude weersomstandigheden tegen te gaan. De eerste windturbines komen te staan bij volgende havenbedrijven: Antwerp Gateway, Borealis, Euroports, Global Container Services, Indaver, Luiknatie, Norbert Dentressangle, Sea Port Terminals, Tabaknatie en Van Loon Transport. ‘Het is dankzij de bereidheid van de vele bedrijven en de samenwerking tussen de partners dat wij hier vandaag kunnen staan’, benadrukt Marc Van de Vijver, burgemeester van Beveren. (Bron: Haven Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief