Belasting gaat WVA-miljoenen transporteurs terugvorderen

650

DEN HAAG – De Belastingdienst gaat, ondanks protest van Transport en Logistiek Nederland, miljoenen euro’s van transporteurs terugvorderen die onterecht zijn afgetrokken in het kader van de afdrachtvermindering onderwijs. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Tweede Kamer geantwoord.

Belastingdienst gaat WVA-miljoenen transporteurs gewoon terugvorderenVan 2008 tot en met hebben 1.100 bedrijven in de transportsector een beroep gedaan op de afdrachtvermindering onderwijs (AV Onderwijs), voor een totaalbedrag van 53 miljoen euro. Bij 36 bedrijven heeft terugvordering van de AV onderwijs plaatsgevonden, voor een totaalbedrag van circa 3,5 miljoen euro. ‘Bij een vergelijkbaar aantal bedrijven in deze sector is het onderzoek nog onderhanden. De mogelijkheid bestaat om bedrijven met financiële problemen tegemoet te komen door hen binnen de grenzen van het gebruikelijke invorderingsbeleid van de Belastingdienst een betalingsregeling aan te bieden. Bedrijven kunnen zich hiervoor melden bij hun belastingkantoor.’

Geen reparatie mogelijk

Transport en Logistiek Nederland vindt dat reparatie van het onderwijstraject mogelijk moet zijn, zodat de betreffende leerling zich alsnog kwalificeert als een opleiding waarvoor afdrachtvermindering toegepast kan worden. Maar volgens Bussemaker is dat niet mogelijk. ‘Een onderwijsinstelling krijgt voor een opleiding die niet voldoet altijd een periode waarin ze de mogelijkheid heeft de opleiding te herstellen. Doel van de herstelperiode die de inspectie instelt, is niet om AV Onderwijs te kunnen toepassen door de werkgever, maar om een deelnemer op te leiden en te toetsen of de deelnemer (werknemer) aan alle eisen uit het kwalificatiedossier voldoet om zo een diploma te kunnen behalen. De Belastingdienst toetst of de werkgever aan de voorwaarden uit de WVA heeft voldaan in het tijdvak dat deze de afdrachtvermindering heeft toegepast. Als bijvoorbeeld geen sprake is van het volgen van een opleiding maar slechts een onderdeel van een opleiding kan in die periode de afdrachtvermindering niet worden toegepast. Dit kan niet achteraf hersteld worden.’ (Bron: Tweede Kamer)

Lees ook:
Torenhoge naheffingen belasting voor transportondernemers

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief