Bergers beginnen met berging autocarrier Baltic Ace (+ video)

840

De Nederlandse bergers Boskalis/Mammoet zijn begonnen met het bergen van de gezonken autocarrier Baltic Ace (148 meter). Eerst halen de bergers volgens Rijkswaterstaat de 540.000 zware stookolie uit het schip. De berging kost 67 miljoen euro en komt voor een groot deel voor rekening van de Nederlandse overheid.

Begin berging autocarrier Baltic Ace (+ video)Op Sinterklaasavond 2012 kwam op ongeveer 65 kilometer buiten Goedereede de Baltic Ace in aanvaring met het containerschip Corvus J. De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto’s, zonk direct. Van de 24 bemanningsleden overleefden dertien het ongeluk. Het wrak ligt in een druk bevaren route richting de Rotterdamse haven en vormt daarmee een gevaar voor de overige scheepvaart.

Zes stukken

Het wrak van de Baltic Ace ligt op 35 meter diepte. Aan boord is nog 540.000 ton stookolie en staan nog 1.400 auto’s. Deze kunnen een bedreiging gaan vormen voor het milieu. Daarom wordt eerst de stookolie uit het schip gehaald. Na de winter van begin 2015 zagen de bergers het wrak vervolgens in zes stukken waarna het op bokken wordt afgevoerd. Eind 2015 moet het wrak dan in het geheel zijn geborgen. (Bron: RWS)

Lees ook:
Boskalis en Mammoet bergen autocarrier Baltic Ace (+ video)
Belastingbetaler draait op voor berging autocarrier Baltic Ace
Kosten wrakopruiming vaker te verhalen op scheepseigenaren

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief