Begin bergen en leeg pompen styreen lekkende Almira (video)

970

BATH – Bergers zijn zaterdagavond rond tien uur begonnen met de berging van de Nederlandse tanker Almira op de Westerschelde. De tanker kwam vrijdagavond in aanvaring met een zeegaande tanker en lekte styreen.

Rampenfase in Antwerpen vanwege aanvaring op WesterscheldeKort voor vrijdag middernacht hadden twee schepen op de Westerschelde ter hoogte van de Schaar van Valkenisse (gelegen tussen de bocht van Bath en Terneuzen) een aanvaring. Het binnenschip dat op weg was richting Antwerpen, bleek structurele schade te hebben opgelopen, waardoor er 140 m3 styreen vrij kwam. Het schip had 1.000 m3 aan boord.

Vol

Rond drie uur in de nacht van zaterdag op zondag werden de pompwerkzaamheden gestaakt omdat de beuncapaciteit van de Octopus, het bergingsvaartuig van Rijkswaterstaat, vol was. Het schip ging naar Moerdijk om gelost en gespoeld te worden. Zondagnacht werd opnieuw gestart met het overpompen van de lading van de tanker. Bij dat overpompen kunnen kleine ‘pufjes’ damp vrijkomen. Dit is niet gevaarlijk maar kan wel weer voor wat stank zorgen. Afhankelijk van de wind kunnen mensen in sommige gebieden hier hinder van ondervinden. Er is geen uitstroom meer geweest van de stof styreen. De beschadigde tanker is stabiel en onder controle. De eerdere afgegeven waarschuwing dat u zich niet moet begeven langs het kustgebied tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen is opgeheven.

Styreen

Styreen is een transparant, brandbaar oplosmiddel. De geur is vergelijkbaar met verf of polyester. Metingen langs beide oevers en in het water gaven geen of zeer lage concentraties aan die ver beneden het schadelijke niveau liggen. Slechts bij hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Styreen is bij heel lage concentraties al goed te ruiken. De geur kan onder invloed van wind en getijden wisselend zijn.

Lees ook:
Rampenfase in Antwerpen na aanvaring op Westerschelde

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief