Autena presenteert nieuwe versie container stuwprogramma

1695

NIJMEGEN – Autena heeft het bijna vijftien jaar ContainerPlanner stuwprogramma geheel opnieuw ontwikkeld. Autena toont het stuwprogramma voor het eerst aan het publiek op de vakbeurs Maritime Industry (stand 294) in Gorinchem.

Autena presenteert nieuwe versie container stuwprogrammaBijna 300 containerschepen gebruiken dagelijks ContainerPlanner aan boord in vier verschillende talen. Het maakt niet of dit nu een enkel schip is, een koppelverband of een samenstel van meerdere casco’s.

Onmisbaar

ContainerPlanner is een vanuit de praktijk ontwikkeld container stuwprogramma, waarmee de bemanning eenvoudig met muisbewegingen een stuwplan kan maken. Het stuwprogramma verwerkt de verschillende internationaal erkende EDIFACT berichten zoals IFTMIN-, BAPLIE- en het MOVINS –bericht. Het gebruik van dit soort elektronische berichten geeft de gebruiker aan boord een grote tijdswinst en minder kans op fouten. Na het aanmaken of inlezen van een laadlijst wordt deze naar keuze gesorteerd op volgorde van laden en lossen, type en gewicht. Tevens wordt aangegeven welke containers voorzien zijn van gevaarlijke stoffen middels symbolen zoals het aantal de te voeren blauwe kegels. Deze kegelberekening wordt berekend volgens de wettelijke ADN-wetgeving.

Muisklik

Met een muisklik wordt een container op de gewenste positie in de plattegrond geplaatst. Mocht deze bij nader inzien niet juist gepland zijn, is deze middels slepen over de plattegrond te verplaatsen. Het stuwprogramma biedt te allen tijde een goed overzicht op elke moment van uw reis, door zelf te kiezen kleuren en omschrijvingen voor de laad- en losterminals.

Na elke aanpassing in de plattegrond wordt het totale aantal te voeren blauwe kegels herberekend, de actuele stabiliteit weergegeven en is ook het totaal geladen gewicht en de gemiddelde diepgang af te lezen. De stabiliteitscontrole wordt berekend op basis van de stabiliteitsberekening zoals door het ‘Reglement Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR)’ voorgeschreven. Wanneer  er eventuele ballasttanks in de stabiliteitsberekening zijn verwerkt, wordt bij de stabiliteitscontrole rekening gehouden met eventueel geballaste ballasttanks, wat van invloed is op de stabiliteit. Optioneel is een trim-module leverbaar die, op basis van de hydrostatische tabel, een cijfermatige weergave van uw lijnenplan, de exacte diepgang op de verschillende ijkmerken kan uitrekenen op voorhand. Na belading eenvoudig met één druk op de knop de verplichte melding naar BICS (Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem) gedaan worden.

Nieuwe functionaliteiten in het nieuwe ContainerPlanner 2.0 stuwprogramma zijn onder andere:
• Nog eenvoudiger door gebruik van icoontjes.
• Meerdere casco’s op één scherm.
• Ondersteund het gebruik van meerdere beeldschermen.
• Controlelijsten vastleggen van koelcontainers.
• Automatisch veiligstellen data (Back-up) naar het internet.
• Ondersteund het werken op een tablet computer.
• Per ongeluk uitgevoerde handelingen ongedaan maken.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief