Arctische route nog lang geen serieuze optie voor Maersk

1087

CEO Nils Andersen van AP Møller-Maersk ziet de Arctische route de komende vijftien tot twintig jaar niet als een echt alternatief voor de scheepvaart. Daarvoor is de route te onbetrouwbaar.  

Arctische route nog lang geen serieuze optie voor MaerskTegenover de Financial Times zegt Andersen dat de Noordelijke route niet op korte termijn de scheepvaart gaat beïnvloeden. ‘We zien wel dat af en toe enkele schepen via de Noordpool varen, maar het is niet iets wat voor de commerciële scheepvaart zoals de containervaart binnen vijftien tot twintig een echte optie is.’

Hogere kosten
De route via de Noordpool scheelt de rederijen veel tijd en brandstof. Maar volgens Andersen zijn andere kosten weer hoger. ‘Het grootste probleem is dat je toch ijsbrekers nodig hebt. En je moet erg zeker zijn van je zaak om niet op een ijsberg te varen. Ook zijn er problemen te verwachten met de verzekeringen en de noodhulp die je kan krijgen in dit gebied. Het is nu nog veel te vroeg om hier schepen voor te gaan bouwen. De opwarming van de aarde gaat verder en er is een mogelijkheid voor ons via de Noordelijke route. Maar het is in een heel erg verre toekomst dat de Noordelijke route helemaal open is en het een serieuze route voor ons is.’ (Foto: Greenpeace)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter