Arctic Sunrise op weg naar huis

807

De Arctic Sunrise van Greenpeace heeft de haven van Moermansk verlaten en is op weg naar Amsterdam. Meer dan 300 dagen nadat de ijsbreker illegaal werd geënterd door de Russische autoriteiten kan de Arctic Sunrise huiswaarts keren.

Een Greenpeace-crew, onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti, heeft de afgelopen weken hard gewerkt om het beschadigde schip klaar te krijgen voor de overtocht. In Amsterdam krijgt het schip een warm welkom van enkelen van de zogenoemde Arctic 30, de dertig mannen en vrouwen die hun actie bij een boorplatform van Gazprom moesten bekopen met enkele maanden in een Russische cel.

Arctic Sunrise op weg naar huisGeen onderhoud

Na dit welkom gaat de Arctic Sunrise direct door naar de scheepswerf voor de hoognodige reparaties. ‘Toen de kapitein en de crew voor het eerst de Arctic Sunrise betraden, troffen ze het schip in slechte staat aan’, zegt Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie en een van de Arctic 30. ‘Er was tien maanden geen onderhoud gepleegd, de apparatuur om te navigeren en communiceren was weg of kapot.’

Actievoeren voor de Noordpool

In de maanden sinds de arrestatie in de Pechorazee is Greenpeace actie blijven voeren tegen olieboringen in het kwetsbare Noordpoolgebied. De tanker die eind april de eerste Noordpoololie naar Nederland bracht kon rekenen op flinke publieke verontwaardiging. Een maand later blokkeerden actievoerders in de haven van IJmuiden een Gazprom-boorplatform op zijn weg naar de Noordpool. (Bron: Greenpeace)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief