Arbeidsomstandigheden en -tijden koeriers zijn zorgelijk

595

De Inspectie SZW gaat koeriersdiensten intensiever controleren. De Inspectie gaat de sector aansporen maatregelen te nemen inzake het verbeteren van de werkdruk, de fysieke belasting en de arbeidstijden van de pakketbezorgers.

PostNL komt met bezorgservice voor online boodschappenDe Inspectie SZW voerde een verkenning uit naar de mogelijke problemen met de arbeidsomstandigheden in de pakketdienstensector om te bezien of intensivering van toezicht nodig is . In het najaar van 2013 bezocht de Inspectie de distributiecentra van alle grote spelers in de pakketdienstensector  en sprak daar met locatiemanagers en koeriers met verschillende dienstverbanden. Er is onder meer gesproken over de aard van de werkzaamheden en de werkomstandigheden.

Hoge werkdruk

De Inspectie SZW concludeert op basis van de verkenning dat de werkdruk en fysieke belasting van pakketkoeriers groot is. Daarnaast constateert de Inspectie SZW dat de arbeidsomstandigheden en –tijden van werknemers van subcontractors en van zzp’ers ongunstiger zijn dan van personeel van de opdrachtgever zelf. Verder blijkt dat niet altijd duidelijk is of de zzp’er moet zorgen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid of dat dit een verantwoordelijkheid is van zijn opdrachtgever.

Uit de verkenning blijkt dat de problemen werkdruk en fysieke belasting bij alle bezochte bedrijven voorkomen. ‘De bevindingen zijn zorgelijk en moeten de pakketdiensten aanzetten tot reflectie op de omgang met pakketbezorgers.’ (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief