Aquaduct Van Harinxmakanaal eind augustus op zijn plek

944

Aquaduct Van Harinxmakanaal eind augustus op zijn plek

Het aquaduct in het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl wordt vrijdag 29 augustus op zijn plaats gevaren. De betonnen aquaductbak is de afgelopen maanden voorgebouwd op de zuidoever van het Van Harinxmakanaal.

De aquaductbak is 32 meter breed, 47 meter lang, tien meter hoog en weegt 12.000 ton. Begin augustus wordt de bouwkuip onder water gezet. Daardoor gaat de aquaductbak drijven en kan hij met lieren op zijn plek worden gevaren/getrokken. Het vullen van ballasttanks op de bodem van het aquaduct zorgt er vervolgens voor dat hij naar de bodem van het kanaal zinkt. Deze methode wordt opdrijven, transporteren en afzinken (OTA) genoemd.

Aquaduct Van Harinxmakanaal eind augustus op zijn plekVan Harinxmakanaal

De plaatsing van het viaduct is onderdeel van het renoveren van het Van Harinxmakanaal aan. Volgens de provincie Friesland is het kanaal na zestig jaar aan onderhoud toe.

Het Van Harinxmakanaal begint in de haven van Harlingen. Via de Tsjerk Hiddessluizen loopt het kanaal oostwaarts richting Franeker. Het vervolgt zijn weg naar Leeuwarden waar het kanaal de spoorlijnen Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren en Leeuwarden-Zwolle kruist. Het kanaal loopt vervolgens langs de noord- en oostkant van de Leeuwarder nieuwbouwwijk Zuiderburen. Vlakbij het dorp Suawoude sluit de vaarweg aan op het Prinses Margrietkanaal. Het Van Harinxmakanaal is 37,5 kilometer lang en is bevaarbaar voor schepen met CEMT-klasse IV. Bij uitzondering maakt klasse V gebruik van het kanaal. (Bron: Vrij Baan)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief