APM Terminals: 6% meer containers, 12% meer winst

940

APM Terminals heeft vorig jaar met ruim 35 miljoen teu, 6% meer containers overgeslagen dan in 2011. De nettowinst steeg van 648 naar 723 miljoen dollar (+ 12%).

apmterminalsCEO Kim Fejfer is tevreden over het resultaat. ‘We hebben een goed financieel resultaat neergezet. Ondanks de markt met een zware recessie, moeilijke omstandigheden voor de scheepvaart en een dalende handel tussen Azië en Europa. Dat we een goed resultaat hebben behaald komt omdat we onze ruim 60 klanten goede proposities hebben kunnen aanbieden en dat we goede havenfaciliteiten bieden waarbij de focus ligt op de opkomende en groeiende markten. Van onze 62 terminals, opereren er nu 38 in de opkomende markten. ’

In 2012 stak APM 900 miljoen dollar in een belang van 37,5% in het Russische Global Ports. Ook werden er nieuwe terminals in Lazaro Cardenas (Mexico), Ningbo (China) en Mombasa (Kenia) aangekondigd. Verder werden terminals geopend in het Zweedse Gothenburg en het Duitse Wilhelmshaven.

Efficiency
APM Terminals roemt in haar jaarcijfers de gestegen efficiency van de containerkranen op de terminals. Die steeg met 8%. KimFejferAPMVolgens Fejfer nam APM de McDonalds en Burger Kings van de wereld als voorbeeld voor standaardisering en de zoektocht naar de beste manier voor het overslaan van goederen. Sinds het besluit tot efficiencyverbetering zijn experts van de terminals constant bezig met het analyseren van de huidige werkzaamheden en het zoeken naar verspilling en onnodige procedures. Daarvoor werden verschillende terminals bezocht.

Volgens Fejfer zien de eerste resultaten er veelbelovend uit. ‘Ons doel was om binnen twee jaar de efficiency met 15% te verbeteren. Met de 8% die we in het eerste jaar hebben behaald, zitten we dus op schema en is het doel te halen. Wij zijn op weg naar een pitstop mentaliteit, vergelijkbaar met wat je zoek in een goed raceteam. En dat is goed. Want als er steeds grotere schepen komen, waarderen de klanten het des te meer dat de containers zo snel mogelijk worden behandeld.’