Antwerpse haven koopt nieuwe peilboot bij scheepswerf Made

603

ANTWERPEN – De Nederlandse scheepswerf Made gaat in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen een nieuwe peilboot bouwen. De huidige peilboot, die sinds 1980 in dienst is, heeft zijn capaciteit bereikt waardoor de ingebruikname van een nieuwe vlet zich opdrong.

Haven Antwerpen onderzoekt pijpleiding naar RuhrgebiedDe nieuwe boot zal niet alleen ruimer zijn, maar wordt ook uitgerust met moderne meetapparatuur zodat de peilingen gedetailleerder, sneller en efficiënter kunnen gebeuren. Aan de nieuwe boot hangt een prijskaartje van iets meer dan drie miljoen euro.

Duurzaam karakter

Het huidige vaartuig is een omgebouwd werkschip met een takenpakket dat sinds 1980 aanzienlijk is uitgebreid. Er is momenteel niet meer voldoende ruimte om de gebruikte apparatuur uit te breiden en te moderniseren.

Scheepswerf Made bouwde voor het Rotterdamse Havenbedrijf twee gelijkwaardige vaartuigen. ‘Deze vaartuigen beantwoorden het meest aan de gewenste inzetbaarheid en ecologische eisen. Zo zal het schip gebouwd worden met milieuvriendelijke en recycleerbare materialen. In tegenstelling tot het vroegere peilvlet zal de verwerking van de peilgegevens volledig aan boord kunnen gebeuren zodat er een minimale behoefte is aan werkplekken aan wal.’

Noodzaak

De hele haven en de commerciële ligplaatsen op de Schelde worden twee keer per jaar gepeild. De gegevens die op die manier verzameld worden, zijn van essentieel belang om de diepgang van de Schelde en de tijgebonden zones te verzekeren. Daarnaast wordt de peilboot onder meer ingezet voor het opvolgen van uitgevoerde baggerwerken, het zichtbaar maken van voorwerpen die hinderlijk kunnen zijn voor de scheepvaart en het nemen van water- en slibstalen.

Het Havenbedrijf verwacht het nieuwe schip eind april in gebruik te kunnen nemen. (Bron: Havenbedrijf Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief