Antwerpse haven beste plek voor logistieke bedrijven

964

De haven van Antwerpen is de beste plek voor wie distributie wil opzetten in Europa, ook na de uitbreiding van de Europese Unie naar het oosten en de groei van de consumentenmarkten in Oost- en Centraal-Europa. Dat blijkt uit het rapport ‘Top European Logistics Hubs’ van vastgoedadviseur Colliers. Rotterdam staat op twee, Düsseldorf op drie.

Colliers onderzocht de aantrekkelijkheid van veertig Europese steden en regio’s voor logistieke ondernemingen, nu de toekomstige economische groei vooral in Oost- en Centraal-Europa wordt verwacht en ook daar de nieuwe transportinfrastructuur zich ontwikkelt. De vastgoedadviseur hield in zijn studie rekening met de aantrekkelijkheid van de markten die Antwerpse haven beste plek voor logistieke bedrijvenvanuit de locatie vlot bereikbaar zijn, met de aanwezigheid en de kwaliteit van de transportinfrastructuur, met de aanwezigheid van specifieke logistieke kennis, met de operationele kosten, met de arbeidsmarkt en met het algemeen economisch klimaat.

Vanuit Antwerpen kan binnen 9 uur een markt van 143 miljoen mensen per vrachtwagen worden bereikt. Door haar 80 km landinwaartse ligging biedt de Antwerpse haven bovendien de snelste, goedkoopste en meest duurzame verbinding met dit achterland. 60% van de Europese koopkracht bevindt zich binnen een straal van 500 km rond Antwerpen.

Belangrijk voor de logistieke dienstverlening is ook de opslagcapaciteit. Hier biedt Antwerpen ruimte voor 15 miljoen teu, 5,6 miljoen m² aan overdekte opslagmogelijkheden, 680.000 m³ aan opslagcapaciteit in silo’s, 6,3 miljoen m³ aan opslagcapaciteit voor vloeibaar massagoed. Voorts is er voor 2 miljoen m³ aan gekoelde opslagruimte en is er voor gevoelige lading een all weather terminal met een oppervlakte van 300.000 m².

Maar ook als productielocatie scoort Antwerpen goed. Het staat hier als zesde op de globale ranglijst. De top vijf wordt uitsluitend bezet door Oost-Europese locaties die het moeten hebben van goedkopere arbeidsintensieve productie.

Beste locaties voor logistieke ondernemingen
1. Antwerpen
2.  Rotterdam
3.  Düsseldorf
4.  Brussel
5.  Hamburg
6.  Amsterdam
7.  Luik
8.  Venlo
9.  Rijsel
10. Frankfurt

Beste locaties voor productiebedrijven
1.  Kiev
2.  Istanbul
3.  Bratislava
4.  Opper-Silezië
5.  Sofia
6.  Antwerpen
7.  Rijsel
8.  Budapest
9. Düsseldorf
10. Praag