Antwerpen en Zeebrugge werken mee aan terminal in Vietnam

498

De havens van Antwerpen en Zeebrugge en het investeringsbedrijf Rent-A-Port en Saigon Newport gaan samenwerken in de bouw van een terminal voor de overslag van droge en vloeibare bulk in de haven van het Vietnamese Lach Huyen.

Deze overeenkomst kwam tot stand door de ondersteuning van minister Hilde Crevits en de heer Nguyen Van Thanh, voorzitter van de Volksvergadering van de Hai Phong Provincie tijdens de missie van Flanders Port Area naar Vietnam en Singapore.

Ook bulk
Saigon Newport Corporation is een grote maritieme logistieke speler. Met een marktaandeel van 50% van de containerbehandeling in Vietnam en zelfs tot 80% in Zuid-Vietnam is Saigon Newport dan ook een toonaangevende terminal operator. Naast containers wil Saigon Newport zich nu ook richten op de behandeling van droge en vloeibare bulk in de haven Lach Huyen in Noord-Vietnam. De bouw voor deze nieuwe Antwerpen en Zeebrugge werken mee aan terminal in Vietnamhaven werd dit jaar gestart. Voor de uitbouw van een nieuwe bulkterminal in Lach Huyen wil Saigon Newport een beroep doen op de expertise van de havens van Antwerpen, Zeebrugge en de haveninvesteringsmaatschappij Rent-A-Port.

Buisinessplan
De havens van Antwerpen en Zeebrugge en Rent-A-Port gaan Saigon Newport ondersteunen om een sterk businessplan op te stellen om ook in droge en vloeibare bulkmarktleider te worden. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om gezamenlijk te investeren in een nieuwe bulkterminal in Lach Huyen. De havens van Antwerpen en Zeebrugge willen via dit samenwerkingsverband ook directe scheepvaartlijnen met bulk uit Vietnam aantrekken naar Vlaanderen.

Wie is wie
Antwerpen is met een overslag van 184 miljoen ton de grootste haven van Vlaanderen en de tweede grootste van Europa. De haven van Zeebrugge is de grootste Vlaamse kusthaven en vertoont daarom heel wat gelijkenissen met de diepzeehaven van Lach Huyen. Rent-A-Port is een private haveninvesteringsmaatschappij en exporteert Vlaamse knowhow op het vlak van havens naar Afrika, het Midden-Oostenen Azië. Rent-A-Port heeft sinds 1996 al voor meer dan 100 miljoen euro in Vietnam geïnvesteerd. Vlaanderen heeft dan ook veel relevante expertise om Saigon Newport in dit project te begeleiden.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter