Antwerpen ‘bijzonder blij’ met komst van 18.000 teu Mary Maersk

911

Het Havenbedrijf Antwerpen is bijzonder blij met de proefvaart van het containerschip Mary Maersk, dat met een capaciteit van 18.000 teu tot de grootste containerschepen ter wereld behoort. Het is de eerste maal dat een schip met een dergelijke capaciteit en afmetingen de Antwerpse haven aanloopt.

‘Met een primeur van die omvang leveren we ontegensprekelijk het bewijs dat de grootste containerschepen ter wereld Antwerpen kunnen aanlopen’, zegt Eddy Bruyninckx, CEO van het Havenbedrijf.

Fors in de lift
Het aantal aanlopen van reuzecontainerschepen zat de jongste tijd al fors in de lift. Alleen al tijdens de eerste negen maanden van dit jaar liepen 90 +13.000 TEU containerschepen de haven aan, vorig jaar waren dat er nog Kapitein Mary Maersk: ‘Geen enkel probleem op de Schelde’69 tijdens dezelfde periode. Dat Antwerpen toegankelijk is voor de grootste schepen ter wereld, werd afgelopen zomer duidelijk dankzij simulaties in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Met de proefvaart van de Mary Maersk zet Antwerpen zich als wereldhaven nog duidelijker op de kaart.

De proefvaart volgt daags op de aankondiging van het P3 Network, de alliantie van de drie grootste containerrederijen per wereld, dat duidelijk voor Antwerpen kiest als Europees platform.

Verdieping
Het belang van de Scheldeverdieping kan volgens havenschepen Marc Van Peel in deze context niet genoeg worden benadrukt. ‘Sinds die werd afgerond hebben de aanlopen van +10.000 en +13.000 TEU containerschepen een hoge vlucht genomen. De return van deze investering is dan ook bijzonder groot en laat onze haven, goed voor een directe toegevoegde waarde van bijna 10 miljard euro, toe om onze concurrentiepositie verder uit te bouwen.’

Alles mogelijk
Het Havenbedrijf wenst uitdrukkelijk alle partijen te bedanken die de vlotte en veilige proefvaart van de Mary Maersk naar Antwerpen mogelijk hebben gemaakt. ‘Enkele weken geleden lanceerden we als haven onze internationale brandingscampagne onder het motto Everything is possible at the port of Antwerp’, schrifjt Bruyninckx. ‘Welnu, in onze haven is ook alles mogelijk, niet in het minst omdat alle ketenpartners -gaande van de Vlaamse en federale overheidsdiensten tot de privébedrijven- zo goed met elkaar samenwerken en elke mogelijke kink in de kabel als een uitdaging beschouwen waarvoor een oplossing zal gevonden worden.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter