Amsterdamse fietsen naar vluchtelingenkamp in Jordanië

413

ROTTERDAM – In het vluchtelingenkamp Al Za’atari in Jordanië rijden momenteel honderden Nederlandse fietsen rond. De fietsen, zo’n 1400 stuks, zijn afkomstig uit het fietsdepot in Amsterdam-West.

Amsterdamse fietsen naar vluchtelingenkamp JordaniëDL Logistics verscheepte de rijwielen vanuit Amsterdam via zeecontainers naar het Midden-Oosten. Eind deze maand en begin februari staan er nog twee transporten gepland.

Twee vliegen

Het Amsterdamse fietsdepot barstte bijna uit zijn voegen, omdat een groot deel van de fietsen niet wordt opgehaald door de rechtmatige eigenaar. Door meer dan duizend stuks te verschepen naar het vluchtelingenkamp slaat het gemeentebestuur van Amsterdam twee vliegen in één klap: het fietsoverschot neemt af en de Syrische vluchtelingen worden geholpen. Omdat het vluchtelingenkamp groter is dan 3 kilometer, zijn de fietsen hard nodig. Al Za’atari herbergt inmiddels tienduizenden vluchtelingen en dat aantal groeit nog elke dag.

Nog twee

Binnenkort zal DL nog twee containers naar Jordanië vervoeren. De eerste is bestemd voor Al Za’atari, de tweede voor enkele dorpen in het noorden van het land, waar ook veel vluchtelingen wonen. De fietsen worden bijvoorbeeld in bruikleen gegeven aan jongens en meisjes die nu veel makkelijker naar school kunnen. In sommige regio’s is de afstand tussen huis en school wel tien kilometer. Lopen is haast niet te doen en openbaar vervoer is er in dit deel van Jordanië niet of nauwelijks. Als deze kinderen een fiets hebben, kunnen zij gewoon elke dag naar school. (Bron: DL)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief