Amsterdam-Rijnkanaal gestremd vanwege studentenroeiwedstrijd

490

HOUTEN – Het Amsterdam-Rijnkanaal is zondag 5 april tussen km 45 en 49 van 09.30 uur tot 17.30 uur gestremd voor de scheepvaart. Dan roeien studenten de Varsity wedstrijd. Er is een pauze van 13.30 uur tot 14.30 uur.

Amsterdam-Rijnkanaal gestremd voor studentenroeiwedstrijdIn 1874 werd in Leiden de eerste studentenroeivereniging van Nederland, Njord, opgericht en in 1876 volgde in Delft met ‘Laga’. In 1878 werd op voorstel van het Leidse Njord de eerste studentenroeiwedstrijd gehouden, Varsity genaamd. Op het Galgewater werd tegen Laga uit Delft de eerste race met een lengte van 3.200 meter verroeid. In 1882 deden al de roeiers van de verenigingen uit Leiden, Delft en Utrecht mee. Deze wedstrijden deden het voornemen opvatten om jaarlijks een race te varen tussen Njord, Laga en Triton. Organisator zou zijn de Studenten Roeibond, bestaande uit de bestuurders van de drie aangesloten verenigingen. De Nederlandsche Studentenroeibond was geboren.

Naar Houten

Tot 1971 wordt de Varsity verroeid bij Jutphaas. In dat jaar werd de wedstrijd als noodoplossing een keer verroeid op de Bosbaan vanwege werkzaamheden aan het kanaal. Dit was ook de reden dat in 1980 de wedstrijdbaan verplaatst werd naar de andere kant van Houten richting Schalkwijk. ‘Deze baan, die zonder de welwillende medewerking van de gemeente Houten onmogelijk zou zijn, heeft het in zich nog geruime tijd aan de KNRSB de ruimte te bieden voor het verroeien van nog vele Varsity’s.’ (Bron: KNRSB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief