Amsterdam aan de slag in Benin

410

AMSTERDAM – Port of Amsterdam International (PoAI), de internationale divisie van Havenbedrijf Amsterdam, gaat een bijdrage leveren om de haven van Cotonou in Benin (West Afrika) te revitaliseren. Dit gebeurt in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Benin.

Haven Amsterdam aan de slag in BeninDoel is om een masterplan en implementatieplan op te leveren om de haven te renoveren en te herstructureren. PoAI zal dit proces gaan begeleiden.

Regionale hub

De haven van Cotonou, de Port Autonome de Cotonou (PAC), is een belangrijke haven in West Afrika en heeft de potentie om zich tot regionale hub te ontwikkelen. De overslag is momenteel per jaar ruim zes miljoen ton met een geambieerde groei in volume tot twintig miljoen ton. De haven bedient niet alleen Benin, maar ook veel omliggende landen zoals Nigeria. Ook is het de dichtstbijzijnde haven voor landen als Mali, Niger en Burkina Faso. Voor de Beninse economie is de haven van vitaal belang. Zij is nu verantwoordelijk voor 60% van het BNP. De haven is echter verouderd, kent grote congestie en kampt met gebreken aan de kades. In de huidige staat kan de haven haar huidige rol voor de economie niet vasthouden en de geambieerde groei niet realiseren.

Masterplan

PoAI begeleidt de Nederlandse Ambassade bij de ontwikkeling van een strategisch masterplan met een plan van aanpak en bestekken voor de uitvoering van de renovatie en herstructurering van de haven. PoAI zal de benodigde kennis, inhoudelijke en technische structurering, monitoring, kwaliteitscontrole en assistentie ter plaatse inbrengen, en tegelijkertijd een netwerk inschakelen van Nederlandse en andere internationale partners.

Groei aanjagen

Gert-Jan Nieuwenhuizen, directeur PoAI: ‘Eindresultaat van de gehele opdracht is een masterplan en uitvoeringsplan die tot de renovatie en herstructurering leiden om de groei van de haven van Cotonou en het aanjagen van de economie van Benin te faciliteren. PoAI richt zich op West-Afrika vanwege de al bestaande handelsrelatie met deze gebieden. Amsterdam is een van ’s werelds grootste cacaohavens met cacaostromen uit West-Afrika. De verbeterde infrastructuur in Benin moet ook bijdragen aan een snellere en efficiëntere overslag van goederen.’

Ter voorbereiding van de opdracht is deze week van maandag 19 januari tot en met woensdag 21 januari een delegatie uit Benin op bezoek geweest, bestaande uit de directie van de PAC en de ambassadeur, de heer Van Aggelen. Het bezoek staat in het teken van een verdere kennismaking van de Amsterdamse haven en het uitwisselen van kennis en expertise. Daarnaast heeft de delegatie een bezoek gebracht aan CWT Sitos en terminal operator APMT, een van de terminal operators die ook actief is in Cotonou. (Bron: Haven Amsterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief