‘Amnestie voor de Arctic 30 is geen reden voor een feest’

701

De Arctic 30 krijgen amnestie van Rusland. Na twee lange maanden in een Russische cel en verdacht van ernstige misdaden, reageren ze opgelucht. Feestvieren doen ze niet. Want, zo zeggen ze zelf: ‘Er is geen amnestie voor de Noordpool’.

‘Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen.’ Zo reageerde Mannes Ubels vanuit Sint-Petersburg. Mannes was hoofdmachinist aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise toen het in internationale wateren werd geënterd door gewapende Russische commando’s. Het schip was daar om vreedzaam te protesteren tegen de boorplannen van Gazprom en andere oliemaatschappijen.

‘Amnestie voor de Arctic 30 is geen reden voor feest’Geen gat in de lucht
Ook Faiza Oulahsen, de andere Nederlandse opvarende, springt geen gat in de lucht. ‘Met de amnestie – die over een aantal uur definitief is – lijkt het erop dat de juridische procedures gestaakt worden. We hebben vreedzaam geprotesteerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied, en nu na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.’

Onderzoek gesloten
Door het accepteren van amnestie bekennen de Arctic 30 geen schuld, maar wordt het strafrechterlijk onderzoek naar hen wel gesloten. Het is onduidelijk wanneer ze Rusland mogen verlaten want op dit moment hebben ze niet de juiste stempels in hun paspoort. Het lot van de Arctic Sunrise, momenteel in beslag genomen in Moermansk, blijft onzeker ondanks het bevel van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) dat het moet worden vrijgegeven.

Bedreiging blijft
Peter Willcox, kapitein van de Arctic Sunrise, reageert ook. ‘Misschien kan ik binnenkort naar mijn familie gaan, maar ik had nooit beschuldigd mogen worden en gevangen worden gezet. We voeren noordwaarts om getuige te zijn van een extreem groot gevaar voor het milieu en werden daarvoor bestormd door gemaskerde mannen met messen en geweren. Nu is het bijna voorbij, maar er is geen amnestie voor de Noordpool. Dit rijke maar fragiele natuurgebied blijft bedreigd door oliemaatschappijen en de almaar stijgende temperatuur op aarde.’ (Bron: Greenpeace)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter