Amerikanen keuren P3-Alliantie goed, maar stellen wel eisen

860

De Federal Maritime Commission (FMC) heeft de samenwerking van de containerrederijen in Maersk, CMA CGM en MSC in de P3-Alliantie goedgekeurd. De FMC ziet na onderzoek vooralsnog geen grote nadelige gevolgen voor de containervaart.

Containerschip CMA CGM Rossini verliest veertien containersVolgens de FMC veroorzaakt de samenwerking van de containerrederijen niet voor verminderde concurrentie, een mogelijke verhoging van de transportkosten voor verladers of een mindere service.

Rapporteren
Om te voorkomen dat de deelnemers aan de alliantie in de toekomst toch de service gaan verminderen of de tarieven gaan verhogen, verplicht de FMC de rederijen wel om regelmatig te rapporteren over de voortgang van de alliantie. ‘Zo willen we de alliantie blijven monitoren’, schrijft FMC-voorzitter Cordero. ‘We willen we op tijd relevante informatie hebben om in te kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan. Wij gaan er nu nog vanuit dat de alliantie zorgt voor meer efficiency en dat dit ten goede komt aan de consumenten in de Verenigde Staten.’

P3
Maersk Line, Mediterranean Shipping Company (MSC ) en CMA CGM maakten in juni 2013 bekend een principe akkoord te hebben gesloten voor een lange termijn samenwerking op de diensten van Oost naar West, het zogenaamde P3 netwerk. Doel is het verhogen en optimaliseren van de dienst en de service.

Het P3-netwerk krijgt met 225 schepen een capaciteit van 2,6 miljoen teu. Maersk levert met 1,1 miljoen teu 42% van de capaciteit, inclusief de nieuwe Triple-E schepen. MSC levert 0,9 miljoen teu, dat is zo’n 34%, CMA CGM met 0,6 miljoen teu zo’n 24%.

Meer afvaarten
Het netwerk kent drie diensten, van Azië naar Europa, Trans-Pacific en Trans-Atlantisch. Een gezamenlijk hoofdkantoor van de drie maatschappijen moet de schepen straks gaan aansturen.
De drie lijnen bieden straks meer afvaarten dan tot nu toe. Zo wil het P3 netwerk acht wekelijkse afvaarten gaan doen tussen Azië en Noord-Europa. Ook wil het P3 netwerk meer havens gaan aandoen. (Bron: FMC)

Volg TotaalTrans op Twitter