Amerikaanse mariniershelikopters aan boord Rotterdam

690

Het Zr. Ms. Rotterdam van de Koninklijke Marine heeft voor de Spaanse kust twee Amerikaanse Huey-helikopters van het US Marine Corps en Amerikaanse en Spaanse mariniers aan boord genomen. Samen met Engelse en Nederlandse collega’s wacht hen een intensief Amerikaanse mariniershelikopters aan boord Rotterdamtrainingsprogramma voor de Afrikaanse westkust. Hier vindt de komende 2,5 maand de oefening African Winds 2013 plaats, waar ook de Rotterdam aan deelneemt.

Terwijl de helikopters op het amfibisch transportschip landden, gaven vooruit gevlogen Nederlandse mariniersteams de eerste trainingen aan Afrikaanse partners. African Winds 2013 combineert namelijk het trainen van de eigen troepen met een bijdrage aan het African Partnership Station (APS). Dit initiatief van het US Africa Command vergroot de veiligheid in West-Afrika door trainingen op het gebied kustwachtprocedures en materiaalonderhoud. Ook worden amfibische en jungleoperaties beoefend.

Gezamenlijk
In Marokko en Senegal zijn de mariniersteams inmiddels aan de slag gegaan. In Ghana beginnen ze komende week. Ze oefenen onder meer boardingoperaties. Tegen de tijd dat de Rotterdam arriveert, kan gezamenlijk met de scheepsbemanning en de meevarende mariniers worden getraind.

Promotie bedrijfsleven
Behalve voor militaire trainingen wordt de Rotterdam tijdens African Winds gebruikt ter promotie van het Nederlandse bedrijfsleven. In de aangedane havens van Marokko, Senegal, Ghana, Benin en Nigeria vinden aan boord recepties en bijeenkomsten plaats waar Nederlandse bedrijven hun spullen en expertise presenteren. Met name voor de maritieme sector, die hard groeit in Afrika. De gelegenheden worden daarnaast benut door de Koninklijke Marine en ambassade- en consulaatpersoneel om hun kennissenkring te vergroten.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter