Alsvin zinkt op IJsselmeer

2024

STAVOREN Het ms Alsvin is dinsdag 5 juli op het IJsselmeer gezonken. Het met ijzerslakken geladen Belgische binnenvaartschip zinkt als overslaand water in het ruim en de machinekamer terechtkomt. Ter plekke staat volgens de KNRM een harde westenwind, kracht 6.

De schipper van de Alsvin (110 x 11,50 meter) meldt rond half vier dat water het ruim en de machinekamer binnenkomt. Hij vraagt om assistentie. Het schip bevindt zich dan ongeveer drie mijl ten zuidwesten van Stavoren, in de LC-geul. Direct worden de reddingboten van de KNRM stations Hindeloopen, Enkhuizen en Lemmer een reddingshelikopter en een kustwachtvliegtuig alsviningezet. Het commerciële hulpverleningsvaartuig Odin van Reddingsdienst ligt in de haven van Stavoren en zet direct koers naar de Alswin. Onderweg wordt al vast de motorpomp in gereedheid gebracht. Zo kunnen de redders bij aankomst snel ingrijpen. Dat is in ieder geval de gedachte. Want al snel komt het bericht dat de Alsvin is gezonken. De instroom van water blijkt te groot. Op het voorschip staat de matroos van de Alsvin in het koude water van het IJsselmeer. Bij de stuurhut staan de twee andere bemanningsleden van de Alsvin. Zij staan nog droog. De bemanning van de Odin weet als eerste de onderkoelde man uit het water te halen. Daarna worden de andere twee aan boord genomen. De mannen worden overgedragen aan de redders van de KNRM Enkhuizen.

Nadat de mannen onderweg zijn naar de wal, plaatst de Odin een oliescherm en bergt de losse inventaris van de Alsvin. Het binnenvaartschip ligt dan stabiel op de bodem van het IJsselmeer. Alleen de boven het water uitstekende stuurhut laat nog zien wat er die dag is gebeurd. (Foto Reddingsdienst)