Al half jaar geen salaris voor Griekse werknemers scheepswerf

876

Werknemers van de scheepswerf in Athene hebben al een half jaar geen salaris ontvangen, als gevolg van de eisen uit Brussel. En volgens Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten ‘kan dit in andere landen ook gaan gebeuren’.

De scheepswerven in Athene werken grotendeels in opdracht van de Griekse Marine. Door de bezuinigingsmaatregelen die de EU en het IMF hebben afgedwongen (en die het Griekse parlement heeft goedgekeurd) heeft het Ministerie van Defensie al maanden niet meer betaald. En zitten de werknemers zonder inkomen.
Al half jaar geen salaris voor Griekse werknemers scheepswerfIn oktober vorig jaar gingen de werknemers de straat op, en bezochten ook het Ministerie van Defensie. De demonstratie werd door de politie uit elkaar geslagen, en de stakers werden gearresteerd omdat ze geweld zouden hebben gebruikt. En daarover ging de rechtszaak vanochtend.

Zorgelijk
Henk Van der Kolk, bestuurder internationale zaken bij FNV Bondgenoten, is in Athene om de rechtszaak tegen de opgepakte stakers bij te wonen, samen met nog tientallen vakbondsvertegenwoordigers uit heel Europa. ‘Om te laten zien dat Noord en Zuid geen gescheiden werelden zijn. We willen de mensen hier morele steun bieden. Maar daarnaast maken we ons ernstig zorgen over het feit dat er – onder druk van Brussel – eenzijdig kan worden ingegrepen in cao-rechten. Nu gebeurt dat hier in Athene, maar het kan in andere landen die hun zaken niet goed op orde hebben net zo goed gebeuren.’

Uitgesteld
De rechtszaak was van korte duur: de rechter heeft besloten de zaak uit de stellen tot 5 mei 2014. ‘Formeel omdat de aanklager zijn dossier nog niet op orde zou hebben, maar voor iedereen hier is het duidelijk een politieke uitspraak. En daar moeten we het mee doen’, aldus van der Kolk. ‘En ondertussen zit het verhaal over de salarissen muurvast: het Ministerie mag niet uitbetalen, voor werknemers is er nog voor 1 dag in de week werk, en dat salaris krijgen ze ook al niet uitbetaald. Jan met de pet betaalt dus uiteindelijk de rekening’.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter