Akkoord tussen PostNL en actievoerders

672

FNV Bondgenoten en de stakende koeriers van PostNL hebben een akkoord bereikt met PostNL. De wilde staking begon dinsdagochtend bij de vestiging van PostNL in Jarmuiden, Amsterdam. FNV Bondgenoten trad op als bemiddelaar. Wat er is bereikt, is nog niet bekend.

Akkoord tussen PostNL en actievoerdersDonderdagmiddag hadden zich in Jarmuiden al bijna 200 stakers verzameld uit Amsterdam, Zaandam, Den Haag, Almere, Katwijk en zelfs een aantal uit Rotterdam en Utrecht.

De stakers hadden aan FNV Bondgenoten gevraagd om donderdag als bemiddelaar op te treden bij hun gesprekken met de directie van PostNL. De stakers willen dat er een einde komt aan de voortdurende loondumping waarmee zij te maken krijgen. Ook willen zij dat hun positie verbetert. Vakbondsbestuurder Egon Groen: ‘Ze willen als gelijkwaardige gesprekspartner met respect worden behandeld. Ze hebben een lijst opgesteld met concrete punten, waarvan bijvoorbeeld inflatiecorrectie van de tarieven er eén van is.’

‘Onverantwoord marktgedrag’
Volgens Groen is de wilde staking van koeriers een uitvloeisel van onverantwoord marktgedrag van webwinkels zoals Bol.com en Zalando. ‘Zij spelen concurrenten zoals bijvoorbeeld Selektvracht, PostNL en DPD tegen elkaar uit.’
FNV Bondgenoten constateerde al eerder, dat pakketbezorgers die als zelfstandige voor Post.NL werken, een kwetsbare groep is, die tegen enorm lage tarieven moet werken en dat meer dan 12 uur per dag om een redelijk inkomen te verwerven.

Meer nieuws over wegvervoer:
600ste MAN-truck voor Nabuurs
Tankwagen veroorzaakt grote brand
Staten stemmen in met komst RijnlandRoute
‘Keuze Ruit Eindhoven stap in goede richting’
Rendement wegvervoer daalt verder in 2012