AIS zo lek als een mandje

956

Computerhackers hebben weten in te breken op het Automatic Identification System (AIS). Zo maakten ze onder meer spookschepen en wisten zich voor te doen als een havenautoriteit en schepen verzonnen commando’s te geven. Het inbreken op AIS wordt al gezien als de nieuwe manier van piraterij.

AIS zo lek als een mandjeVolgens het Italiaanse team van hackers tijdens de Hack In The Box 2013 veiligheidscongres in het Maleisische Kuala Lumpur is het AIS-systeem niet goed genoeg beveiligd. AIS is inmiddels in de wereld al zo’n 400.000 keer geïnstalleerd. Onder meer op binnenvaart- en zeeschepen, vuurtorens en bij havenbedrijven.

Spookschip
De hackers gebruikten goedkope radio-apparatuur om in te breken op AIS. Om te laten zien dat het AIS onveilig is, maakten de hackers zelf een schip in het systeem. Het schip kreeg een identiteit, tonnage en de geografische coördinaten van de Italiaanse haven Genua. Ook wisten ze nepaanvaringen in het AIS-systeem te krijgen en foute weersvoorspelllingen.

Ook wisten de hackers zich voor te doen als havenautoriteiten en zo de kapiteins op schepen de AIS radio frequenties te laten wijzigen. Hierdoor werden de schepen geïsoleerd van de andere schepen en is het mogelijk dat alleen bijvoorbeeld piraten weten waar de schepen varen. ‘Als deze informatie in handen komt van mensen met foute bedoelingen, dat is het mis’, concluderen de hackers.

Ontwerper aan de slag

De hackers hebben volgens eigen zeggen de International Telecommunication Union – Radiocommunication (ITU-R) geïnformeerd. Deze instelling is de ontwerper van AIS en wil samen met de hackers aan het werk gaan om AIS veiliger te maken.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter