Minder ritten lege containers na afschaf van hergebruik-premie

477

Michel Snieder heeft met zijn idee om de hergebruik-premie voor het hergebruik van lege containers te schrappen de hoofdprijs van Picture this Port gewonnen. Lege containers hergebruiken is er al op beperkte schaal, maar is door de ‘hergebruik–premie’ niet aantrekkelijk. En dat terwijl het veel efficiënter is en zorgt voor minder verkeer op de weg.

‘Dit idee heeft veruit de grootste potentie’, schrijft het panel dat het idee van Snieder beoordeelde. ‘Ideaal beeld is dat geen enkele container onnodig leeg wordt vervoerd. Het is een oproep aan de vervoerders en aan de rederijen om gezamenlijk de drempels voor hergebruik weg te nemen zodat het aantal ritten met lege containers vermindert. Dit heeft direct effect op de file druk op de A15 maar is ook positief voor de Bedrijven vragen rederijen om verlenging uitleentijd containersomloopsnelheid van de containers. Ook het aantal laad- en losbewegingen op de containerterminals zal dalen waardoor ook de kosten van de rederij verminderen. De indiener geeft terecht aan dat het door de hergebruik-premie die onlangs door rederijen is ingevoerd lastiger is geworden om tot efficiënte containerstromen te komen.’

Initiatieven

Vervoerders, De Verkeersonderneming, TLN en het Havenbedrijf Rotterdam hebben de afgelopen jaren al concrete stappen gezet om het hergebruik van containers te vergroten en de samenwerking tussen containervervoerders, expediteurs en rederijen te verbeteren. De initiatieven van Truck Load Match, Doorladen via Depot/Paris en Inland Links zijn daarvan concrete voorbeelden die nog veel meer navolging verdienen.

Publieksprijs

Ook de bezoekers aan de website van Picture this Port brachten hun stem uit. De meeste stemmen werden uitgebracht op Rob Zoutendijk. Met zijn idee van de Rollende Landstrasse, een techniek om meer vrachtwagens over het spoor te vervoeren, won hij de publieksprijs.
Beide prijswinnaars winnen een weekend weg naar een Europese havenstad naar keuze.

Het panel dat de inzendingen beoordeelde bestond uit vertegenwoordigers van Den Hartogh Logistics, DAMCO, CTT, TLN, Deltalinqs, EVO, BEREIK! en De Verkeersonderneming, onder voorzitterschap van Jos Benders. Picture this Port is een initiatief van De Verkeersonderneming. (Bron: Picture this Port)

Meer over de hergebruikpremie voor containers:
Heffing rederijen voor hergebruik containers moet van tafel
Zeecontainervervoerders ontstemd over extra kosten hergebruik containers
Vervoer van lege containers verleden tijd met online app

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief