Acties bij Vopak

600

ROTTERDAM – CNV Vakmensen en FNV Havens voeren vanaf dinsdagavond actie bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak. Eerder op de dag mislukte het overleg met de directie.

Vopak verbetert opslagcapaciteit benzeen en pygasCNV Vakmensen en FNV Havens hebben op 7 april een ultimatum gesteld aan het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak, na het mislukken van de onderhandelingen over een cao en een sociaal plan voor de circa 800 werknemers vallende onder de cao.

Niet bereid

Het ultimatum liep maandagochtend 13 april om 00.01 uur af en Vopak reageerde volgens de bonden niet positief op het ultimatum. Wel heeft Vopak laten weten verder te willen onderhandelen. ;;=Maar dat is natuurlijk de wereld op zijn kop’, vinden onderhandelaars Albert van Damme (CNV Vakmensen) en Ruud Wennekes (FNV Havens). ‘Vopak zal in brede mate moeten voldoen aan het ultimatum, dan kan er sprake zijn van een gesprek. Dit hebben wij aan Vopak laten weten. Hierop heeft Vopak ons uitgenodigd voor een formeel overleg. Dit overleg heeft vandaag plaatsgevonden, maar Vopak bleek op geen enkele manier bereid tot een resultaat te komen. Dit betekent nu dat wij onze oproepen om gehoor te geven aan de acties.’

Arbeidsvoorwaarden verminderen

Vopak blijft volgens de vakbonden vasthouden aan het verminderen van arbeidsvoorwaarden. ‘De werknemers krijgen niet allemaal een loonsverhoging. Iedereen met een persoonlijke toeslag krijgt te maken met een afbouwregeling. Iedereen die werk doet op een lagere functie dan waarvoor men wordt betaald en nog geen toeslag heeft, krijgt een toeslag die afgebouwd gaat worden. Extra feestdagentoeslag moet worden ingeleverd en dagdienst-medewerkers in de operationele dienst krijgen een verslechterde overwerk regeling. Daarnaast wil Vopak belangrijke activiteiten als Veilig werk via Stichting Veilige Haven afschaffen. Ook wil het bedrijf de kosten voor wend- en weerbaarheid van werknemers beperken, om zo een eenmalige uitkering van 250 euro te kunnen bieden. Een sociaal plan hoeft volgens Vopak al helemaal niet, want waarom zou je afspraken maken over herplaatsingen, outsourcing, transitievergoedingen en andere zaken?’

Acties

De acties worden gevoerd op de diverse Vopak-terminals. Wanneer, hoe lang en waar zal steeds voor Vopak een verrassing zijn. ‘We zullen Vopak op díe momenten met een actie confronteren die zij het minst prettig vinden. Vanavond 14 april zal de eerste actie direct plaatsvinden’, kondigen de onderhandelaars aan.

CNV Vakmensen en FNV Havens wensen geen vermindering van arbeidsvoorwaarden. Verder willen de bonden een loonsverhoging voor iedereen (dus behoud van persoonlijke toeslagen), transitievergoedingen, een goed budget voor verbetering van de wend- en weerbaarheid van werknemers, reparatie van de WW én een sociaal plan met daarin de afspraak dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief