Actie pakketbezorgers tegen lage tarieven en schijnzelfstandigheid

659

DEN HAAG – Zo’n 100 pakketbezorgers houden maandagmiddag een ludieke actie in Den Haag om te protesteren tegen hun schijnzelfstandigheid, resulterend in veel te lage tarieven.  Ze willen dat de sector weer gezond wordt en bieden minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom maandag een ‘pakje verantwoordelijkheid’ aan.

PostNL komt met bezorgservice voor online boodschappenMet zo’n zeventig kilometer per uur rijden de pakketbezorgers maandag in een colonne van tientallen bestelbusjes van De Meern naar Den Haag. Ze zijn boos over de lage tarieven, waarvan ze amper kunnen rondkomen. Ook willen ze een einde aan hun schijnzelfstandigheid.

Gezonde, maar te laag

Reinier Stroo, vakbondsbestuurder FNV Transport en Logistiek: ‘Pakketbezorging is een alsmaar groeiende markt, want steeds vaker bestellen we pakjes online. Ook zijn er relatief weinig opdrachtgevers in de sector (Bol.com, Coolblue, Zalando en Wehkamp zijn de grote vier), dus in theorie zou dit een gezonde markt moeten zijn. Toch hanteren pakketbedrijven als DPD, PostNL en GLS tarieven, waar de pakketbezorgers amper of niet van kunnen rondkomen. Daar moet een oplossing voor komen’.

Schijnzelfstandigen

De koeriers zijn niet vrij te onderhandelen over hun tarief. Ook mogen ze vaak maar voor één pakketbedrijf tegelijk werken en zijn ze gebonden aan allerlei eisen m.b.t. logo, kleding, bus en moeten ze een vaste route rijden. Ruimte voor eigen acquisitie is er niet. Maurice Jacobs van SubcoPartners (vereniging van subcontractors): ‘De koeriers voelen zich helemaal geen zelfstandige. Een échte zelfstandige kan vrij onderhandelen over zijn tarief en is zelfs verplicht meerdere opdrachtgevers te hebben. Er is dus sprake van schijnzelfstandigheid, waarbij de koeriers alle investeringen doen en alle risico’s dragen.  Daar moet een einde aan komen.’ (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief