ACM wijst bezwaar Brink’s over Geldservice Nederland af

690

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de klacht van Brink’s over mogelijke oneerlijke concurrentie door Geldservice Nederland (GSN) afgewezen. Brink’s is van mening dat het samenwerkingsverband van banken voor het tellen en verwerken van bankbiljetten en de gezamenlijke inkoop van geldtransport de concurrentie hindert.

Vorig jaar wees ACM de klacht al af. Brink’s heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit. ACM wijst de bezwaren van Brink’s af en handhaaft haar besluit.

Centraal regelen

Het samenwerkingsverband GSN is een initiatief van ABN AMRO Bank, Rabobank en ING Bank. Deze banken willen door de samenwerking besparingen OM eist negen jaar voor overval op auto van Brinks in Driebergenrealiseren zoals minder telcentra en efficiëntere ritten van de geldwagens. Omdat er steeds minder contant geld in omloop is, is het voor banken efficiënt om het tellen en verwerken van bankbiljetten centraal te regelen.

De samenwerking binnen GSN is gericht op de gezamenlijke uitvoering van de geldverwerking.  De samenwerkingsafspraken hebben geen betrekking op het  commerciële beleid van de deelnemende banken, zoals de prijs die de banken aan hun klanten rekenen voor het storten van geld.

Niet nadelig

ACM verwacht geen nadelige effecten van de samenwerking voor de afnemers van geldverwerkingsdiensten. Verder zal GSN het benodigde geldtransport voor de banken inkopen. Door de transportdiensten gezamenlijk in te kopen en transportritten te combineren kunnen de banken kosten besparen. De gezamenlijke inkoop van transportdiensten heeft volgens ACM geen mededingingsbeperkende effecten. De toegang tot de inkoopmarkt wordt door GSN niet afgeschermd voor andere banken of retailers die transportdiensten nodig hebben.

Niet duurder

Daarnaast is er geen reden om aan te nemen dat de gezamenlijke inkoop leidt tot prijsstijgingen van afhankelijke bancaire producten die de banken aanbieden aan hun klanten.

ACM vindt daarom dat de samenwerking tussen de banken in GSN de mededinging niet beperkt. In besluit op bezwaar stelt ACM dat zij de klacht van Brink’s in een eerder stadium terecht heeft afgewezen.

Brink’s kan beroep instellen tegen deze beslissing van ACM. (Bron: ACM)

Meer nieuws over Brink’s en Geldservice Nederland:
Komst GSN kan 850 banen bij Brink’s gaan kosten
FNV: ‘Brink’s maakt misbruik van komst Geldservice Nederland’

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief