ACM: ‘Ernstige bedenkingen bij opzeggen huur steiger EVT’

864

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ernstige bedenkingen bij het eenzijdig opzeggen van de huur van de aanlegsteiger van veerdienst EVT door Rijkswaterstaat. Volgens de ACM lijkt het op een overtreding van de mededingingswet.

EVT blijft gewoon naar Terschelling varen‘De opzegging van een lopende huurovereenkomst door een onderneming met een economische machtspositie is mededingingsrechtelijk gezien namelijk bijzonder risicovol als dat de concurrentie op lager gelegen markten uitsluit of beperkt, schrijft de ACM. De opzegging van de huurovereenkomst lijkt in dit geval direct tot gevolg te hebben dat de concurrentie tussen de zittende vervoerders EVT en TSM/Doeksen om personen- vracht- en autovervoersdiensten van het vasteland naar Terschelling uit te voeren geheel wordt uitgesloten. Het is niet aannemelijk dat EVT per 1 februari 1014 over een reëel alternatief kan beschikken voor de aanlegsteiger van Rijkswaterstaat.’

Staat moet bewijzen
Mocht inderdaad sprake zijn van misbruik van een economische machtspositie, dan is het volgens de ACM nog de vraag of voor de opzegging van de huurovereenkomst rechtvaardig was. ‘Dit is aan de Rijkswaterstaat om te bewijzen.’ (Bron: Ministerie I&M)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter